Welkom!

Welkom op de weblog van de Wereldwinkel VU! Hier vind je, naast persoonlijke verhalen van onze vrijwilligers, informatie en foto's van onze bezigheden en aankomende activiteiten. Veel plezier met het lezen van de verhalen en kom ons ook vooral eens opzoeken in de winkel zelf. We zitten in de kelder van het hoofdgebouw van de VU (onder de trap naar de mensa), en we zijn alle werkdagen open tussen 12.00 en 14.00 uur.

woensdag 20 oktober 2010

Eten tegen de honger

Zes miljoen kinderen sterven jaarlijks de hongerdood. Dat is vijftig jumbojetcrashes per dag. Daar werden de deelnemers aan de Wereldmaaltijd, een jaarlijks initiatief van Wereldwinkel VU, wel even stil van. De Wereldmaaltijd vond plaats op 16 oktober, Wereldvoedseldag. Voor vijf euro werd in Zaal 100 in Amsterdam-West een vegetarisch drie-gangenmenu opgediend, Onder het motto ‘(h)eerlijk hoeft niet duur te zijn’.

“Zes miljoen stervende kinderen, dat is even veel als alle 0 tot 20 jarigen van Nederland en België samen,” vertelde organisator Pablo Moleman van Wereldwinkel VU, “ terwijl ondertussen meer dan veertig procent van de Nederlandse bevolking worstelt met overgewicht.”


Met de Wereldmaaltijd wil de Wereldwinkel deze paradox onder de aandacht brengen. Er is volgens de berekeningen van de VN Voedselorganisatie FAO genoeg plantaardig voedsel om alle 6,7 miljard wereldbewoners dagelijks een degelijke maaltijd te geven. Het probleem is dat dat voedsel verkeerd verdeeld is.

“Ons eten eet het eten van mensen in ontwikkelingslanden op. Maar liefst 45 procent van de eetbare gewassen verdwijnt bijvoorbeeld in de magen van slachtvee. Dat is helemaal niet efficiënt, want voor één kilo vlees heb je gemiddeld zeven kilo graan nodig,” vertelt Pablo, “daarom is de wereldmaaltijd volledig vegetarisch.” De Wereldmaaltijd bestaat dus uit het aantal voedselproducten dat ieder van ons dagelijks zou kunnen eten, als het voedsel wel eerlijk verdeeld zou zijn.


Het drie-gangenmenu bestond uit linzensoep, maïsburgers, quinoa, ovengroenten en kleurrijke sla met tot slot gestoofde peren als nagerecht. De vegetarische chefkok Erik Wilschut (Stichting VEKO) heeft al 25 jaar ervaring in plantaardige catering en werkte vrijwillig mee aan het menu. Voor de wereldmaaltijd gebruikte hij enkel fairtrade en biologische ingrediënten.

“Ik wil mensen tonen dat een gastronomisch diner niet per se vlees, vis of andere dierlijke producten hoeft te bevatten. Het is niet alleen eerlijker ten opzichte van het Zuiden, maar ook voor ons milieu én voor de gezondheid. Achttien procent van de broeikasuitstoot is afkomstig uit de vee-industrie. Bovendien geeft het Voedingscentrum 75 gram vlees per dag als het maximum aan, terwijl de gemiddelde Nederlander 200 gram per dag eet” aldus Erik Wilschut.

-- Veerle Vrindts, foto's Pablo Moleman

Verscheen eerder in Ad Valvas 19/10/10





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tony Chocoladefontein

Vier vrouwen uit Kameroen bedanken Wereldwinkel VU voor lening

Fairfood Video Contest